ALEKSANDRETTA WIELKA ( Psittacula eupatria )

Dostępność: dostępny - hodowla
Cena: 1 190,00 zł 1190.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.01667
Producent: -
Kod produktu: 143

Opis

W środowisku naturalnym Aleksandretta Większa zamieszkuje Indie, Indochiny, wschodni Afganistan, zachodni Pakistan, Cejlon i wyspy Andamany.

Podstawowym kolorem upierzenia osobników obojga płci jest zielony. Samiec ma na szyi różową obrączkę, która przy szyi przechodzi z intensywną czerń. Kark i policzki samca mają odcień niebiesko-szary. Na jego skrzydłach znajdują się brązowo-czerwone plamy. Dziób jest czerwono-żółty, a ogon żółto-niebieski.

Jeśli chodzi o upierzenie samic jest ono generalnie bardziej przygaszone, ważną odróżniającą płci cechą jest brak czarnych piór z przodu szyi u samic.

Dł. ciała : ok. 58 cm (maksymalnie 62 cm). Ogon może mieć do 35 cm długości.
Dł. życia : 25 - 30 lat

Aleksandrettę Większą karmi się pszenicą, owsem, nasionami słonecznika, świeżą kukurydzą, niełuskanym ryżem, owocami, biszkoptami, zieleniną, a w okresie karmienia młodych także skiełkowanymi nasionami oraz mieszanką jajeczną.

Ze względu na duże rozmiary, papuga ta nie powinna być trzymana w klatce. Najlepiej będzie się czuła w przestronnej wolierze pokojowej lub zewnętrznej. Woliera powinna być zbudowana z trwałych, metalowych elementów, w tym także dachu.

Ptak ten jest ceniony i lubiany przez hodowców dzięki umiejętności naśladowania mowy ludzkiej, a także pięknemu ubarwieniu.


Stan :

- papugi z lęgu na przełomie 2012/2013

- ceny od 790 zł

 

Jak kupować żywe zwierzęta ? Aby dowiedzieć się więcej na ten temat - kliknij TUTAJ

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl